Baloghné Gulyás Julianna
Gyógykrémek, nádbojt-seprű, gyékényszőnyeg
Cím: 3467 Ároktő, József Attila utca 22.

Tel.: +36 20 462 6986

Gesztelyből jöttem Ároktőre férjhez, és itt, a gyékényben-nádban gazdag Tisza-menti településen tanultam meg anyósomtól e növényekkel dolgozni. A gyékényből hagyományos technikákkal szőnyegeket, kosarakat fonok, a nádbojtból pedig a háziasszonyok körében egykor nagyobb népszerűségnek örvendő, de ma is közkedvelt nádbojtseprűket kötök.
Mindezek mellett – családi indíttatásom révén (édesanyám is előszeretettel foglalkozott a népi orvoslás hagyományos megoldásaival) – nagyon szeretek különféle gyógynövényekből, főként feketenadálytőből, orvosi zsályából és körömvirágból gyógykrémeket, -olajokat készíteni. Ehhez egy tanfolyamot is elvégeztem ismereteim gazdagítása céljából. Vallom a régi öregek véleményét, miszerint „fűben-fában orvosság”, eszerint élem mindennapjaimat, és ez a szemlélet vezérel termékeim készítésekor is.
Rendszeresen gyűjtök különféle gombákat a település határában. Idényjelleggel szívesen főzök lekvárokat is, amelyhez a településen termelt homoktövist is felhasználom (csipkebogyóval). Nagyon népszerű a bodzabogyóval ízesített szilvalekvárom is.

3467 Ároktő, József Attila utca 22.


2021 © Mezőcsát és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás
3450 Mezőcsát, Hősök tere 24.

Készítette a Viacom Informatikai Kft.