Korpás Léri
Hímzett kézimunka, mesekönyv
Cím: 3444 Gelej, Ady Endre u. 6.

Tel.: +36 20 216 3766
Mail: korpasvalika@gmail.com
Web: www.meseljnekunk.hu
Facebook: korpasleri

Mindig is szívesen foglalkoztam kézimunkával. Legszívesebben horgolok, gobelinezek és hímzek. Utóbbiban kiemelt szerepet kapnak a híres geleji szűcshímzés motívumai. A XX. század közepe táján még szebbnél-szebb, fehér, vagy barna alapon birkabőrből, fekete fonallal, hímzéssel díszített bundák, női kuzuk, mellények kerültek ki a helyi szűcsműhelyekből. Sajnos Gelejen nem alakult ki hagyománya a hímzésnek, így az említett, divatjamúlt ruhadarabokkal a díszítésként használt motívumok feledésbe merültek. Véletlenül került hozzám az eredeti tárgyakról felrajzolt minta egy-egy részlete. Ezt az egyszerűségében is gyönyörű, ma már nem fellelhető motívumkincset szeretném átörökíteni az utókor számára. Eredeti motívumokat alkalmazva, eredeti és általam rajzolt formában is, ahol lehet az eredeti, de (például lakást díszítő tárgyakon) szolid színeket is használva. Kézimunkákat megrendelésre készítek, az elkészítési idő a munka terjedelmétől függ, de kb. 3 hét.
Egykori óvónőként különösen közel állnak hozzám a mesék. Olyannyira, hogy jómagam is írni kezdtem, amelyeket 2020-ban két kötetben meg is jelentettem. Írásaim rávilágítanak arra, hogy a mesehősökkel érzelmileg azonosulva a mesélő és mesét hallgató egyaránt negatív és pozitív jellemvonásokat fedezhet fel, amely által különbséget tud tenni a jó és a rossz között, dönthet arról, hogy sodródik vagy szabadon szárnyal
.

3444 Gelej, Ady Endre u. 6.

A térség hasonló termékei

Fehérné Földi Mária – hímzett kézimunka (Mezőcsát)

Gyermekkorom óta érdeklődöm a kézimunka szinte valamennyi ága, valamint a néptánc és a népzene iránt. Ez az érdeklődés, nyitottság mai napig meghatározója az életemnek, mivel nagyon fontos számomra a hagyományőrzés. Vallom: tovább kell éltetni azt a sok szépséget, amit elődeink ránk hagytak. Nem titkolt vágyam a példamutatás.


2021 © Mezőcsát és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás
3450 Mezőcsát, Hősök tere 24.

Készítette a Viacom Informatikai Kft.