Barati Gyuláné és Barati Veronika
Kosárfonás
Cím: 3466 Tiszadorogma, Arany János utca 20.

Tel.: +36 70 540 8754, +36 49 356 420
Facebook: veronika.barati.96

Barati Gyuláné 1937-ben született, a kosárfonást már gyermekkorában megtanulta édesapjától. Tiszadorogmán e tevékenység több évszázados múltra tekint vissza. Mára mindössze néhányan foglalkoznak a faluban a vessző megmunkálásával, köztük Lídi néni és lánya, Barati Veronika. A leginkább tradicionálisnak számító mezőgazdasági- és bevásárló kosarak mellett használati- és dísztárgyak sokszínű kavalkádjára csodálkozhat rá a hozzájuk betérő utazó.
Vera és Lídi néni számos térségi és országos rendezvényen, hagyományőrző fesztiválon és kézműves találkozón részt vett az elmúlt évtizedekben. Vera 2009-ben Budapesten, a Vajdahunyad Várban a Magyar Vidék Napján tartott élő mesterség bemutatót a Dél-borsodi LEADER Egyesület standján. Népművészi igényű munkáik eljutottak Európa számos országába. (Forrás: delborsodileader.hu)
Vera a kosárfonás mellett textilszobrokat is készít: a drótváz alapra alufólia, papírtörlő, vatelin, majd ragasztóba mártott textil kerül, mely utóbbi esését kihasználva egyedi, megismételhetetlen formájú alakzatok kerülnek ki a kezei közül.

3466 Tiszadorogma, Arany János utca 20.

A térség hasonló termékei

Makkai Kálmánné népi iparművész – kosárfonás (Tiszadorogma)

Makkai Kálmánné kosárfonó, Gránátalma díjas népi iparművész a titulusom. Emellett népi játszóház-vezető és kosárfonó szakoktató vagyok. 


2021 © Mezőcsát és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás
3450 Mezőcsát, Hősök tere 24.

Készítette a Viacom Informatikai Kft.